Naturalny, kosmetyczny olej czerpany z nasion marakui (passiflory), możny w potrzebne, nienasycone kwasy tłuszczone, natomiast również w witaminy A, C, K oraz E i wapń, potas oraz fosfor

Naturalny, kosmetyczny olej czerpany z nasion marakui (passiflory), możny w potrzebne, nienasycone kwasy tłuszczone, natomiast również w witaminy A, C, K oraz E i wapń, potas oraz fosfor. Tenże oryginalny oraz ciekawy olej słynie z dużej ilości bioflawonoidów jak również potrzebnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 6. Dodają one olejowi wartości odświeżające. Olej tenże pobudza oraz odżywia skórę. Amazoński olej z marakui ma podwójnie większy potencjał antyoksydacyjny aniżeli olej arganowy co czyni go niezwykle skutecznym olejkiem o wartościach przeciwstarzeniowych oraz przeciwzmarszczkowych.

Marakuja – owoc passiflory więc męczennicy

Passiflory znane jako męczennice to rośliny mogące pochwalić się nie jedynie dobrą urodą kwiatów oraz liści jednak również atutami praktycznymi. Większość spośród nich wychodzi z tropików oraz ma formę dużych pnączy. Pewne rozwijają niezwykle piękne kwiaty o nietypowym kształcie oraz wyrazistych odcieniach (np. męczennica błękitna, męczennica olbrzymia), więc cenione są jako rośliny dekoracyjne. Pozostałe męczennice (blisko 20 rodzajów) wydają dobre, zdrowe oraz jadalne plony, określane marakujami. Pewne uprawia się w cieplejszych regionach świata plantacjach.

Olej z marakui tłoczony jest z pestek owocu marakui (męczennicy). Jest doskonały do pielęgnacji skóry dojrzałej z cechami starzenia, problemowej, drażliwej, zaczerwienionej. Poleca się go także do wzmacniania włosów suchych, uszkodzonych oraz delikatnych, natomiast również kręconych. Marakuja to wielkie bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, C, K i E, natomiast również minerałów: żelazo, fosfor, miedź, wapń oraz cynk.

Marakuja – owoc wysycony zdrowiem

Męczennica jadalna to produkt wychodzący z Ameryki Południowej, zapewne z Paragwaju. Teraz hodowla marakui jest popularna w krajach równikowych. Roślina ma formę krzewistych pnączy, natomiast jej pędy mogą osiągać długość chociażby do kilkunastu metrów. Owoc marakui ma okrągły kształt oraz jest przepełniony licznymi nasionami. Skórka może mieć odcień żółty czy ciemnopurpurowy. Jedna sztuka passiflory waży zwykle 35-50 gramów.

Co jeszcze należałoby wiedzieć?

Ze względu na własne wartości nawadniające oraz przeciwzapalne, olej marakuja jest odpowiedni dla wszelkich rodzajów skóry, w owym wrażliwej, suchej oraz tłustej. Dzięki dużej aktywności antyoksydacyjnej jest także wykorzystywany do pomocy w obniżeniu małych linii mimicznych oraz nierówności. W dodatku do jego wykorzystania miejscowego w pielęgnacji skóry, oleju marakuja może być także wykorzystywany do zmniejszenia ucisku stawów oraz mięśni, jako olej do masażu. Wykorzystywanie oleju marakuja do skóry głowy pomaga w różnych kłopotach z łupieżem, swędzeniem skóry głowy, suchością skóry oraz suchych, uszkodzonych włosów.

Food obraz autorstwa freepik - www.freepik.com

Ziołolecznictwo chętnie wykorzystywane jest na co dzień, zarówno przez pacjentów, jak i samych lekarzy, którzy często zalecają stosowanie domowych remediów na powszechne dolegliwości

Ziołolecznictwo chętnie wykorzystywane jest na co dzień, zarówno przez pacjentów, jak i samych lekarzy, którzy często zalecają stosowanie domowych remediów na powszechne dolegliwości, przy których nie trzeba sięgać po leki najcięższego kalibru. Jednymi z najcięższych dolegliwości są te związane z układem oddechowym, w szczególności z jego infekcjami, grypą i przeziębieniem. Na tę grupę dolegliwości dobrym naturalnym środkiem jest olejek tymiankowy (https://www.bee.pl/etja-olejki-olejek-tymiankowy-10ml-10-ml_p7645.html).

Olejek tymiankowy – esencja tymianku niosąca ulgę

Olejek tymiankowy pozyskiwany jest z ziela tymianku (Thymus vulgaris), który jest rośliną pochodzącą z basenu Morza Śródziemnomorskiego i używaną w kuchni polskiej od XVII wieku. Podobnie, jak inne olejki eteryczne, olejek tymiankowy wydzielany jest w tkankach wydzielniczych produkującej go rośliny. Stanowi on jej esencję, a zawartość olejku w zielu wynosi nawet do 2%. Głównymi substancjami czynnymi w olejku tymiankowym są tymol i karwakrol. To dzięki nim olejek tymiankowy charakteryzuje się zapachem bardzo zbliżonym do rośliny, z której się go pozyskuje i to głównie one decydują o jego właściwościach leczniczych.

Olejek tymiankowy na układ oddechowy – zastosowanie

Olejek tymiankowy znany jest przede wszystkim jako silny środek antyseptyczny, który radzi sobie nie tylko z bakteriami, ale i z wirusami i z grzybami. Na drogi oddechowe działa on w dwojaki sposób. Po pierwsze, poszerza je on, upłynniając jednocześnie zalegającą w nich wydzielinę, a więc i umożliwia łatwe jej odkrztuszenie, co daje dosyć szybką ulgę. Oprócz tego zabija on szkodliwe drobnoustroje i wspomaga układ odpornościowy w walce z mikrobami.

Olejek tymiankowy stosuje się na rozmaite formy – zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Wewnętrznie zażywa się go na łyżce miodu lub cukru w ilości 3-4 kropli.

Na drogi oddechowe bardzo dobre są inhalacje z olejkiem tymiankowym – należy dodać kilkanaście jego kropli do rondla z gorącą wodą i nachylić się nad nim, zakrywając głowę ręcznikiem, wdychając parę. Efekty takiej kuracji widoczne są niemalże od razu.

Na bolące gardło doskonałe będą też płukanki z olejkiem tymiankowym. Kilka kropli olejku należy wkroplić do szklanki letniej wody i płukać dokładnie gardło. Zabieg taki jest pomocny zarówno przy zapaleniach gardła pochodzenia bakteryjnego, jak i przy tych wywołanych infekcjami wirusowymi.

Poza tymi trzema sposobami olejek tymiankowy często dodawany jest do kąpieli. Aby przyniósł on maksymalne korzyści, woda powinna być gorąca, aby unosił się on z parą wodną. Należy dodać kilkanaście jego kropli do wanny wody, a podczas kąpieli najlepiej co jakiś czas puścić z kranu gorącą wodę, aby utrzymać dość wysoką jej temperaturę.

Olejek ten jest skutecznym domowym remedium, które powinno znaleźć się w apteczce, zwłaszcza podczas okresu jesienno-zimowego.

Leaf obraz autorstwa freepik - www.freepik.com

Ziołolecznictwo to obecnie coraz bardziej doceniany dział wiedzy medycznej, który cieszy się zarówno sporym zainteresowaniem chorych, jak i lekarzy

Olejek tymiankowy – naturalne remedium w działaniu

Ziołolecznictwo to obecnie coraz bardziej doceniany dział wiedzy medycznej, który cieszy się zarówno sporym zainteresowaniem chorych, jak i lekarzy. Chociaż wiedza o ziołach jest wśród społeczeństwa coraz większa, leczenie olejkami eterycznymi nadal nie cieszy się aż taką popularnością, a na jego temat istnieje wiele mitów i niedopowiedzeń. Olejki eteryczne jednak są bardzo skutecznymi naturalnymi remediami na rozmaite dolegliwości, a jednym z najpopularniejszych jest olejek tymiankowy.

Olejek tymiankowy – ogólna charakterystyka

Olejek tymiankowy pozyskiwany jest z tymianku (Thymus vulgaris). Olejki eteryczne są substancjami o złożonym składzie, które powstają w tkankach wydzielniczych roślin. Olejek tymiankowy zawiera więc w sobie wysoce skoncentrowaną moc tego pospolitego i ukochanego w kuchni polskiej zioła. Zapach jego jest zapachem tymianku, jednak znacznie intensywniejszym. Dwiema głównymi substancjami czynnymi, wchodzącymi w skład olejku tymiankowego, są tymol i karwakrol.

Olejek tymiankowy – działanie i zastosowanie


Olejek tymiankowy ma przede wszystkim silne działanie przeciwdrobnoustrojowe – zabija on bakterie, grzyby oraz wirusy. Do tego mocno wspomaga on układ oddechowy, poszerzając drogi oddechowe, upłynniając wydzielinę i umożliwiając łatwiejsze jej odkrztuszenie.

Olejek tymiankowy stosować można zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Na skórę aplikuje się go przy różnego rodzaju wypryskach, opryszczce, grzybicy i innych zmianach chorobowych, jednak należy pamiętać, by rozcieńczać go olejem bazowym, gdyż działa on drażniąco na skórę. Może to być w zasadzie dowolny olej, ale najchętniej stosowane jest połączenie olejku tymiankowego z olejem z pestek winogron, granatu lub z oliwą z oliwek. Wewnętrznie zażywa się go na łyżce cukru w ilości trzech kropelek. Stosuje się go przy chorobach zakaźnych, kaszlu, oraz przy osłabieniu odporności.

Poza działaniem antyseptycznym olejek tymiankowy jest także naturalnym antydepresantem i środkiem nasennym. Usuwa on napięcie nerwowe, chmury czarnych myśli i umożliwia zasypianie. Wystarczy zażyć go na krótko przed snem lub wypełnić pokój jego zapachem, używając w tym celu taniego i łatwo dostępnego akcesorium, jakim jest kominek aromaterapeutyczny.

Olejek tymiankowy można kupić niemalże w każdej aptece, a także w wielu sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Jest niedrogi, a ponieważ jest to niezwykle skoncentrowana esencja tymianku, jest on wydajny i wystarcza na długo. Z pewnością będzie on cennym uzupełnieniem domowej apteczki.

Food obraz autorstwa rawpixel.com - www.freepik.com